27 Οκτ 2007

Ελληνική γλώσσα:Στις επίσημες γλώσσες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

*Δημοσιεύθηκε στις 5-10-2004

Τέλειωσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες και αποχαιρετώντας τους, σκέφθηκα να κάνω μια επίσκεψη στο μέλλον τους . Έτσι επισκέφθηκα τον ιστότοπο του Πεκίνου. Της επόμενης διοργανώτριας πόλης. Συνηθισμένη από τον ιστότοπο των Αθηνών περίμενα να ξεναγηθώ στην ελληνική γλώσσα. Τα αγγλικά της αρχικής σελίδας που συνοδεύονταν από τη γνωστή γαλλική σημαιούλα και τα περίεργα κινέζικα με προσγείωσαν στο μέλλον ανώμαλα . Οι επίσημες γλώσσες της Δ.Ο.Ε είναι η Αγγλική και η Γαλλική καθώς και η γλώσσα της διοργανώτριας χώρας! Ελληνικά τέλος!
Δεν νοιώθω μέλος ενός περιούσιου λαού ούτε κι ότι ομιλώ την περιούσια γλώσσα του κόσμου. Όμως η γλώσσα αυτή περιλαμβάνει την περιουσία του Ολυμπιακού κινήματος και επομένως της Διεθνούς Επιτροπής του, αφού αυτή πρώτη ονόμασε τον Αγώνα, την Ολυμπία, το Μαραθώνα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Εκεχειρία, το Ευ Αγωνίζεσθαι
Έτσι ως ελάχιστο φόρο τιμής σ΄ ότι παρέδωσε η γλώσσα αυτή στην παγκόσμια κοινότητα, προτείνω, και ελπίζω αρμοδιότεροι να τείνουν ευήκοον ούς, να περιληφθεί η Ελληνική στις επίσημες γλώσσες της Δ.Ο.Ε.
Η επόμενη σύνοδος της Δ.Ο.Ε. που θα γίνει το 2005 παρέχει το χρόνο και την ευκαιρία.Είναι ένας τρόπος η Δ.Ο.Ε να αποδείξει έμπρακτα το «ευχαριστούμε έλληνες» του προέδρου της κ.Ζάγκ Ρόγκ κατά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών αγώνων και η διεθνής κοινότητα, «τη συγγνώμη» που απηύθυνε στον ελληνικό λαό μετά την επιτυχημένη διοργάνωση, για την αμφισβήτηση της χώρας μας , το διάστημα πριν την έναρξη των αγώνων.
Είναι ευκαιρία να γιορτασθεί η επιστροφή των Αγώνων στη χώρα μας όχι μόνον από τους έλληνες αλλά και από την παγκόσμια κοινότητα με μια συμβολική και διαχρονική ενέργεια που αναδεικνύει το σεβασμό της στην κοιτίδα τους .
Αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για τους έλληνες αθανάτους και την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής να συγκριθούν με τους ομολόγους τους του 1896 που άδραξαν το γεγονός και με τον Ολυμπιακό ύμνο, τον Ολυμπιακό όρκο, την πρωτιά της ελληνικής ομάδας στην παρέλαση των αθλητών , τον Μαραθώνιο δρόμο, την αφή της Ολυμπιακής φλόγας και τη λαμπαδηδρομία αργότερα, σφράγισαν με χρώμα ελληνικό τις ολυμπιακές παραδόσεις Οι αναφορές αυτές που μπορεί να φαντάζουν αυτονόητες, υπήρξαν προϊόντα διαπραγμάτευσης και αναγνώρισης της συμβολής της Ελλάδας στην αναβίωσή των Αγώνων. Κεφαλαιοποίησαν δε, στο διηνεκές, την εθνική εκείνη προσπάθεια, δίδοντάς της παγκόσμιες διαστάσεις αφού αποτελούν πλέον μέρος αναπόσπαστο της παγκόσμιας ολυμπιακής κληρονομιάς.
Πέρα από τα στάδια και την αξιοποίησή τους ας προσπαθήσουν, η πολιτική και η αθλητική ηγεσία του τόπου μας , να κεφαλαιοποιήσουν τη σημερινή γιγάντια προσπάθεια του ελληνικού λαού.
Είναι ευκαιρία να χαρίσουμε στους ολυμπιακούς αγώνες και στο ολυμπιακό κίνημα την πραγματική τους πατρίδα. Την πατρίδα που θα μεταφέρουν μαζί τους όπου κι αν τελούνται. Την Ελληνική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: